úterý 27. září 2011

Usazeni krajnich pohledovych krovu do ulice

Od minulého zápisku jsem stihl 3x natřít námětky a jsou připraveny k montáži na střechu. Taky jsem kompletně vyrobil a namontoval krajní pohledové krovy na střechu do ulice. 
Postup:
Nejprve jsem si pomoci rovné palubky na střeše přesně zaměřil vzdálenosti jednotlivých podpěr na obou stranách střechy. Tyto míry jsem potom přenesl na jednotlivé krovy tak, aby ve finále přesně pasovaly. Od kotování na výkrese jsem se ve skutečnosti lišil cca o 3-6 mm, což považují za skvělé čísla. Po narýsování osazení jsem si obkreslil podle námětek konce krovu tak, aby profil odpovídal. Poté jsem pomoci ruční Japonské pilky Ryoba, elektrické řetězové pily, dlátka a hoblíků všechny osazení i konce vyřezal a začistil. Po obroušení a zkosení hran jsem krov napustil 2x proti plísní drevosanem profi a 3x bílou lazurou Dufa. 
po montazi krovu do ulice a demontazi zadniho krovu nad vikyrem

krov presahuje nad rovinu stresniho plaste o 161mm po osazeni PIR panelu a palubky 19mm budou tyto tvorit jednu rovinu pro kontralaty a laty

pohled z hrebene na koncovy krov

jako pest na oko - uz aby tam byla palubka a krytina

zatim to vypada, jako bych nasadil domecku parohy, ale to se poda

Dneska jsme tyto dva krovy s pomoci taťky vynesli nahoru a přišroubovali na místo pomoci vrutů Rapid Komprex 8x240mm. Ještě před konečnou montáží těchto krovu jsem si ale musel vyrobit a dočasně osadit i krajní krov nad vikýřem, protože bude ve finále propojeny s krovem do ulice a potřeboval jsem zjistit přesný úhel pod kterým ho ukončit tak aby na sebe přesně pasovaly. 
vyrobni vykres krajnich krovu do ulice

vyrobni vykres krajniho krovu nad vikyrem

obkreslovani konce krovu

zakresleni osazovaciho dlabu

krov nad vikyr byl v koncove casti hodne prohnuty, pri zamerovani jsem s tim pocital a pozdeji prohnuti odhobloval

tento kus jserm dostaval na strechu sam - slo to ztuha!

tak nejak to bude - pripraveno pro osazeni krovu z ulice a obkresleni zkoseni pro zarezani na hornim konci

behem opracovani

pricne zarezy delam pomoci pilky Ryoba

Na obrázku je vidět, jak je krov do ulice připevněn z horní strany podpěry a krov nad vikýřem ze spodní strany. Oba jsou potom prošroubované pomoci závitové týče M12, kterou potom opatřím krytkou tak, aby nebyla vidět. 
toto je 3D pohled na propojeni krovu
takto jsem si oznacil presne pozice vsech krovu pro pozdejsi kotveni kontralat a nametek


Zítra mi přijde pomoct švagr Petr a tak jsem rád, že mi pomůže natírat palubky a že s tím trošku pohnem.
 

pátek 23. září 2011

Ukonceni palubkoveho zaklopu a natazeni parozabrany Bramac 100

Už je to přes týden, co jsem aktualizoval blog a to proto, že jsem neměl čas a taky jsem měl notebook v servisu. (polil jsem ho trošičku čajem). Za ten týden jsem stihl konečně dokončit celý palubkový záklop včetně vzduchotěsného napojení parozabrany střechy na stěny. Ještě před tím jsem ale vyrobil rám dveří do ložnice a taky jsem vyřezal všechny námětky krovu. 

jeste pred montazi pricky jsem spoje OSB prelepil airstop paskou

hotovy ram dveri

pohled z obyvaciho pokoje na dvere do loznice
Námětek je celkem 42 a mají celkem 4 různé rozměry a sklony konců. Přesně rozměry jsem si nakreslil a vytiskl opět z programu SketchUp8 a podle výkresů vše vyrobil. Pro řezání konců námětek jsem použil pokosovou pilu Makita video a na podélné vyřezávání námětek jsem použil pasovou pilu, kterou jsem si na jaře vyrobil a která ještě není dokončena (chybí dodělat zakrytovani - není čas). Pro tento účel jsem si speciálně koupil na míru svařený pilový pas šířky 16mm a se 3mi zuby na jeden palec délky pro lepší odnášení pilin - šlo to jako po másle.video video
foto z prubehu prace na nametkach v dilne

po vyrezani vsech tvaru


pripraveno na brouseni

po obrouseni  jsem strhl pohledove hrany hoblikem

po nateru Drevosanem

po prvnim nateru lazurou - ekologickym zuslechtenim dreva Dufa

Námětky jsem potom obrousil ruční pasovkou a strhl viditelně hrany pomoci hoblíků. Včera jsem je natřel 2x nátěrem proti plísní Drevosanem profi a dneska první vrstvu lazury Dufa. Celkem budu dělat 3 vrstvy.
Když jsem spotřeboval všechny palubky na záklop stropu, tak mi zůstaly na dodělání stropu 4 rady. Proto jsem zajel ve středu pro 2 balíky chybějících palubek. Nevěřil jsem, že do Cordoby vlezou 4 metry délky a nakonec jsem to v ní dovezl. ( trčelo to snad 1,5 metrů z auta). Vše jsem ten den natřel lazurou a ve čtvrtek namontoval na střechu. Po dokončení palubek jsem opět stejně jako že zadní strany domů prisponkoval parobrzdnou fólií delta na palubkový záklop tak, abych po natažení parozabrany vytvořil vzducho a páro těsný spoj mezi stěnou a střechou. Všechny detaily a napojení jsem pečlivě přilepil lepidlem na parozabrany.

pohled z hrebene na strechu obyvaku


Detail falesne pozednice - upravena do roviny palubky pro presne polozeni izolacnich panelu

Jeste pred zaklopenim poslednich rad palubky jsem si pripevnil koncovy KVH hranol profilu 50x160  svisle po cele delce hrebene, a tim uzavrel cela krovu

po natazeni folie, jeste chybi dodelat kousek pres hreben

strecha je nyni nepropustna

Ještě před natažením parozabrany na palubky jsem musel udělat jednu velmi důležitou věc, a sice označit si přesně pozice krovu tak, abych později mohl do nich prikotvit námětky a taky kontralaty s izolaci. Pozici každého krovu jsem si teda přenesl vodováhou na rám stěny a později si opět udělám značky až na fólií. 
pohled na galerii a svetlo ze svetliku


Dnes jsem dokončil přitmelovani natažené parozabrany na delta fólií po obvodu celé střechy. Zítra mě čeká výroba vnějších pohledových koncových krovu a natírání dalších vrstev lazury. 

čtvrtek 15. září 2011

Palubky stropu do ulice cast 2.

Dneska jsem pokračoval v pokládání palubek. Ráno jsem natřel bílou lazurou druhou vrstvu na falešné pozednice a nařezal si palubky na dvanáct řad. Taky jsem se ráno zastavil v obchodě pro další kolařské hřebíky. Bohužel poslední krabici 5kg jsem už vykoupil a v celém městě nebylo možné je sehnat. Obyčejné mají všude, ale já potrebuju pozink z důvodu čistoty při práci, protože nešpiní ruce. S normálníma bych měl na každé palubce otisky prstů. Už jsem myslel, že je budu muset objednat na internetu a čekat až mi je dodají, ale vzpomel jsem si na mého exclusivniho dodavatele šroubů pana Hrabánka a tak jsem mu zavolal. Řekl, že pozink nemá, ale že je zkusí sehnat. Po chvilce mi volal, že má pro mě 3kg pozink hřebíků a že mi je přiveze ještě dnes - opět mě zachránil(Diky Pane)! Mezi tím jsem spotřeboval zbytek co jsem měl a po dodání hřebíků jsem pokračoval dál. Zítra přitluču zbytek palubek co mám a už teď vím, že mi asi bude chybět na pár řad a tak je budu muset zajet dokoupit. Palubky přitloukám tak, aby podélný spoj byl vždy na krovu nebo příčce, (a taky nikdy ne dva spoje nad sebou) a tak je trošku víc odpadu, než kdybych na to nedbal, ale snažím se využít každý kousek a za ten výsledek čistého podbití bez mezer a neviditelných podélných spojů to roznodne stojí. 
Krasny stroj pana Hrabanka, kterym mi dneska privezl hrebiky. Nova Jawa s upravami na prani. Pri to jezdi za 2,5 l/100km.

napojeni parobrzdy v miste prostupu stredove podpery pohledoveho krovu jserm vyresil pritmelenim a prisponkovanim kusu folie, ktera se pozdeji pritmeli k parozabrane strechy.

vsechny pokoje uz jsou pod palubkou, zbyva prostor nad galerii.

foto z obyvaciho pokoje

Přidat popisek


středa 14. září 2011

Palubky stropu do ulice

Tento týden jsem začal s montáží palubek na střechu do ulice. Nejprve jsem na stěnu a čela krovu přichytil připraveny koncový hranol, který jsem po délce seřezal maflem do úhlu a později po montáži dvou řad palubek jsem hranol ručně zhobloval do roviny z palubkama. Potom jsem si natáhl šňůru a označil roviny na každý krov a podle těchto rysek jsem založil první řadu palubek. 


První den jsem udělal cca 1/3 plochy. Druhý den jsem se dostal do poloviny, protože jsem ještě musel vyrobit dopasovat natřít a namontovat středové podpěry koncového pohledového krovu. 




Středové podpěry jsou ukotveny do nosníků krovu v ložnici a pokoji pomoci šroubů rapid komprex 8x220 a 8x240 a taky jsou přilepený spec. lepidlem Jowat. 

podpera krovu 2x natreno drevosanem, 1x Dufa
Dnes jsem vyrobil horní "falešné pozednice" a jelikož začalo pršet, tak jsem střechu ani nezačal. Místo palubek jsem se pustil do výroby námětek krovu. Námětky jsou vlastně viditelně falešné konce krovu, které se zpravidla používají při nadkrokevni izolaci. Námětek bude na domě celkem 42 ks. (14 do ulice dole, 14 do ulice nahoře, 10ks zadní střecha, 4ks vikýř). 
nametky pro strechu do ulice

Jelikož už mám skoro všechny falešné pozednice a podpěry pohledových krajních krovů namontovány, tak jsme řešili jak tyto vnější prvky dokončíme. Nakonec jsme se s Kamcou rozhodli, že nejlepší bude, když podbití a námětky budou dokončeny na bílo. Rozhodoval jsem se mezi tmavou tenkovrstvou lazurou napr. xyladekor classic, remmers, lazurol atd... Ale protože fasádu v podkroví bude tvořit modřínový obklad na peření, který bychom chtěli nechat v přírodním odstínu přirozeně zestárnout, tak by napr. lazura v odstínu modřinu později neladila. A taky se nám líbí domy v severském stylu, které mají snad všechny bílé podbití a vypadá to skvěle. Dlouho jsem vybíral jakou lazuru použít. Koupil jsem bílou lazuru od Lazurolu, ale po vyzkoušení jsem byl zklamaný, protože i po čtyřech vrstvách byl povrch zkušebního vzorku dost nevýrazný a spíše do žlutá než bílá. Požadavky jsem měl: Tenkovrstvá syntetická lazura v bílé barvě, což je asi problém, protože xyladekor dělá bílou jenom silnovrstvou a remmers jsem nesehnal na vyzkušeni. Nakonec jsem se rozhodl, že tyto vnější prvky dokončíme pomoci vodni lazury Dufa Holzveredlung EZD bílá hedvábné leskla. Je to vodoureditelna lazura, se kterou jsem dokončoval dříve palubky na podbití v kuchyni a jsem velmi spokojený s výsledkem. Výborně se s ní pracuje, protože neštéká (má krémovou konzistenci) a je sněhové bílá. Dufam, že na exteriéru nějakou dobu vydrží.