sobota 30. června 2012

Priprava na fasadu domu

Jak už jsem několikrát psal, tak v původním projektu měla být palubková fasáda jenom na horním patře, ale z financnich a taky designovych důvodů jsem zvolil nakonec fasádu prkenou na celý dům. Ještě před zahájením oplášťování jsem ale musel dokončit řadu restů, co jsem dedodelal. Hlavně to bylo dokončení oplechování střechy verandy a garáže v napojení na svislou stěnu domu a horní odvětrávací oplechování na bocích domu. Plechy jsem měl připravené už od prvního ohýbání kdy se dělala celá střecha domu. Myslím že na fotkách je postup jasný. Taky jsem zabudoval okno od garáže.
detail protmeleni spoje oplechovani

titanzinkovy plech pro odvetrani Aero 63 a za nim profilove tesneni

jeste jsem pridaval dva obyc. vruty pres tesneni do plechu aby se tesneni zatlacilo


profil oplechovani umoznuje bezpecne odvetrani stresniho plaste

detail horniho odvetrani pred montazi horniho oplechovani

oplechovani presahu ze severni strany garaze

namontovane okno do garaze


 Potom jsem se už pustil do podkladních roštu fasády, které budou tvořit provětrávanou mezeru. Většina lidí i firem používá na rošty obyčejné střešní laty, já jsem byl ale od začátku zásadně proti použití střešních lat z těchto důvodů: 

  • důrazně to nedoporučují výrobci palubek a obkladovoveho materiálu ve svých montážních manuálech
  • střešní laty jsou ze vzduchosuchého dřeva, takže můžou výrazně měnit svůj tvar a objem při proudění horkého vzduchu, tím může docházet k deformacím
  • střešní laty jsou často z nekvalitního materiálu (řídké dřevo, sukovité, křivé, hrubě řezané)
  • střešní laty bývají často i o několik milimetrů různě tlusté
Proto, když jsem loni objednával poslední várku KVH hranolů na vnější rošty, tak jsem si spočítal a nechal dovézt více kusů KVH 50x60, které mi teď zůstaly na výrobu podkladního roštu fasády. Po preventivním natření zeleným drevosanem profi, jsem tyto hranoly podélně řezal na moji pasové píle na rozměry 29,5x50mm. 
cast pripravenych podkladnich list

U dřevěné provětrávané fasády je velmi důležité dodržení konstrukčních detailů. Jednou z nejdůležitějších věci jsou nasávací a odváděcí větrací otvory. Opravdu dlouho mě zabralo vyřešení těchto detailů, než jsem přišel na velmi elegantní a přitom jednoduché řešení, se kterým bych se s vámi rád podělil a možná někoho inspiroval. Všechny otvory budou kryté tahokovem Aero 63 z titanzinku.
Ve spodní části u zakládaciho prkna jsem detail odvětrání vyřešil tak, že tahokov v profilu "L" je vloženy pod větrací rošt a přišroubováním roštu drží na místě. Pro lepší stabilitu jsem ještě tahokov přinýtoval k okapnimuu plechu vodotěsnýma hliníkovýma nytama. První prkno fasády musí být pod stejným úhlem jako všechny ostatní tak, aby to trošku vypadalo. Proto jsem si vyrobil na pokosové píle přes 100ks klínku, které mají přesný tvar zkosení prken. Tyto jsem namočil ve drevosanu a později prisponkoval na místo. V prvním zakládacím prkně bude potom z vnitřní strany 1cm od okraje podélná drážka, do které se vloží vnější hrana tahokovu a tím se tahokov zafixuje viz. foto detailů. 
detail u vstupnich dveri

tahokov drzi tlakem listy


pro lepsi stabilitu jsem pridal dva nyty 4x8mm do kazdeho pole i do podelneho spoje

kliny pristrelene sponkama do presne pozice dle "slauch vahy"

takovy je princip

detail reseni odvetrani u vstupnich dveri

podkladni listy u dveri jsou sirky 8cm a presahuji 3cm pres ram (dutina bude vyplnena izolaci)

pripravene kliny

Horší bylo vymyslet horní odvetani pod střechou. Protože bude fasáda z překládaných prken, tak bude horní hrana fasády celkem nepravidelná. Každé prkno uřezané pod úhlem sklonu střechy a navíc pod úhlem peření. Nakonec jsem přišel s řešením, které se těžko popisuje, ale myslím že fotky to řeknou nejlépe. Výhodou tohoto profilu z tahokovu je, že mi stačí jeden profil jak na boky domu, tak na čelo domu, pod různým úhlem střechy a vždy bude dodržena větrací mezera šířky min. 3cm. Zítra se s Kamilkou pokusíme založit naší dřevěnou fasádu na jižní straně kuchyně. 
tahokov je opet pouze vlozeny pod listy a prisroubovana lista fixuje jeho polohu

obklad potom bude jednoduse dosedat na tahokov ktery bude tvorit neco jako lemovani pod strechou

horni odvetrani pod verandou

predni spodni cast domu pripravena na fasadu


jeste nedokonceny detail uchyceni horniho odvetravaciho tahokovu

pátek 29. června 2012

Izolace do podlahy

Včera nám přivezl náklaďák z Rymarova izolaci do podlahy. Je toho 61 balíku, 18m3. Celková plocha přízemí je 100m2. Pro izolaci podlahy jsem nakonec zvolil Styrotherm plus 100. Skladba izolace podlahy bude následující:
  • 50mm - budu vyrovnávat křivost asfaltové hydroizolace tavnou pistoly,
  • 40mm - druhá vrstva kolmo na první,
  • 50mm - instalační vrstva ve které povedu veškeré instalace - voda, topení, elektřina
  • 40mm - zaklápěcí horní vrstva na kterou už prjde jenom fólie a anhyscreed.
Celkové tedy bude v podlaze 18cm izolace - to je maximum co se vlezlo, proto jsem zvolil kvalitnější styrotherm. plus.
Naštěstí jsem tu měl zrovna včera dva vydatné pomocníky, tak nám šla práce pěkně od ruky, během chvilky jsme to měli složené v kuchyni-jídelně.
Kamca bere posledni balik z auta

nejprve jsme vse rychle vyskladali venku, aby auto dlouho neblokovalo ulic


hotovo vsechno lezi v kuchyni - jidelne,

Kristianek by tááák pomáhal, ale nožičky ho zatím moc neposlouchají

ale když vidí vrtačku, nebo jiné nářadí, tak je ve svém živlu

sobota 23. června 2012

BLOWER DOOR TEST


Dnes přišel ten dlouho očekávaný den "D", kdy jsem se měl konečně dozvědět reálný stav provedení našeho domu a to, jestli veškerá vynaložena námaha a pečlivost při provádění všech detailů a napojení konstrukci byla dostatečná. Včera jsem ještě dokončoval poslední detaily před dnešním testem. Přelepoval poslední spáry a tmelil detaily v konstrukci. Přiznám se, že od rána jsem měl žaludek na vodě, stejně jako asi většina stavitelů a investorů, kteří prováděli tento test na svých domech. Poslední tři dny jsem potom po večerech pročítal diskuse a zkušenosti lidí s testem a hodnotil jejich nedostatky, tak abych je případně mohl odstranit na našem domě. Přestože jsem se v průběhu celé stavby snažil maximálně dodržovat zásady vzduchotěsnosti a tmelil jsem všechno jako blázen hlavně v místech, kde už by nebylo možné se později dostat, tak jsem si vůbec nedokázal představit jak na tom ve skutečnosti nás dům bude. Jediné co jsem si myslel, že to bude buď hodně dobrý, nebo hodně špatný. Ale po studování na internetu jsem se dozvěděl že svépomocní stavebníci dosahují nejlepších výsledků a to mě uklidnilo.
Popisovat princip a způsob samotného blower door testu asi nemá smysl, protože dnes už je informací o něm plný internet a není žádný problém si to vyhledat, pokud to člověka zajímá.


Norma ČSN 73 0540–2 definuje doporučené mezní hodnoty celkové výměny vzduchu n50, (číslo udává, kolikrát se za 1 hodinu vymění objem vnitřního vzduchu vytápěného objektu při tlakovém rozdílu 50 Pa)
  • Stavajici stavby > 7 h-1
  • Soucasna novostavba  - Přirozené větrání 4,5 h-1
  • NED s nucenym  větráním 1,5 h-1
  • NED s nucenym větráním se zpětným získáváním tepla (rekuperace) 1,0 h-1
  • Nucené větrání se zpětným získáváním tepla se zvláště nízkou potřebou tepla na vytápění (pasivní domy) 0,6 h-1
V našem domě test prováděl Ing. Zbyšek Kubíček, který je jednatelem společnosti EZK CZ s.r.o.
www.test-blowerdoor.cz
S jeho přístupem a prováděním testu jsem byl velmi spokojený a mužu doporučit.Tuto firmu jsem si vybral s ohledem na cenu, dostupnost a měření o víkendu bez příplatku. Celková cena kterou jsem zaplatil vc.DPH a dopravy byla 5040,-kc.
Měření se provádělo přístrojem Minneapolis , ktery je v CR nejrozšířenější.

Po utěsnění všech prostupů obvodového pláště jako jsou odpady, komín, vývody rekuperace, prostup pro solární hadice, odvětrání kanalizace atd.. se vytvořil podtlak, který umožnil projít dům a s pomoci anemometru vyhledat případně netěsnosti a opravit je. Našlo se pár míst, kudy nepatrně proudil vzduch. Typickým místem je spodní roh oken, kde je problematické důkladně přilepení parobrzdne pásky kolem rámu okna. Tyto místa jsem proto z preventivních důvodů přetmelil sikaflexem u všech oken. Okna SLAVONA jinak obstála se cti a všechny těsní dokonale.
Po utěsnění těch pár míst a provedení finálních testu při přetlaku a podtlaku vyšel průměr měření při podlahové ploše 150m2 a objemu domů 496m3 na luxusních n50 = 0,18 h-1. S ohledem na složitost 3 úrovňového střešního pláště s pohledovým krovem a toho, že je to můj první dům, tak jsem si nemohl přát víc a v tento výsledek jsem ani nedoufal.
Mnohem důležitější je pro mě fakt, že dům bude fungovat tak jak má a že zbytečně nebudu pouštět teplo do exteriéru vždyť norma říká u pasívu max. výměnu 60% objemu/hod. a my máme 18%/hod. - jupii.
Ing. Kubíček mě sdělil, že latexovým nátěrem OSB pláště by šlo výsledek posunout možná až na hodnotu 0,10 ale s ohledem na dosažené výsledky a pracnost nátěru celého pláště a toho, že dům bude difúzně otevřený jsme se shodli, že by to nemělo smysl a ekonomickou návratnost.
utesneni kominu dusi z mice

detail utesneni vyvodu rekuprace

priprava ramu do dveri


osazeni ventilatoru pro podtlakove mereni

kontrola tesnosti a vyhledavani netesnosti pomoci anemometru

monitor pristroje ukazuje udrzovany podtlak 50Pa behem vyhledavani netesnosti

finalni mereni podtlaku
po otoceni ventilatoru a mereni pretlaku


 nekvalitni fotka vysledeku na monitoru 0,18  az budu mit certifikat, tak ho sem nahodim

Doplneni o Certifikat mereni:
 



NOVA HRACKA NA ZAHRADU - KROVINOREZ

Po vydatných deštích co byly před 14 dny opět velmi rychle narostla tráva, kterou jsem už letos jednou sekal. Uvědomil jsem si, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se budu moct věnovat budování zázemí pro ovce, které plánujeme pořídit na sekání trávy v zahradě a že to nebude dřív než za 3-4 roky. Doteď jsem na sečení používal tátův krovinořez Husquarna 323, který není určeny na tak velkou plochu jakou máme my což je cca 2000m2, ale je určen spíš pro dokončovací práce v parcích a golfových hřištích atd... I když šlape jako hodinky už cca 12 roku, tak s mojim nasazením, bych ho nejspíš co nevidět odvařil. Proto jsme se s Kamcou rozhodli pořídit si vlastní krovinořez. Po prostudování technických parametrů a pár doporučení na internetu jsem si vybral ideálního favorita. 
Moje požadavky:
1. značkový stroj, za kterým nebudu muset po sečení sbírat šroubky po celé zahradě.
2. dostatečný výkon min. 1.6 kw
3. pohodlně ovládání ve svahu - obouruční madla
4. váha stroje taková, aby ho zvládla i Kamča
5. kvalitní postroj - pohodlný na několikahodinové sečení
6. lehce nastavitelný postroj i madla pro různé uživatele 

Tyto moje požadavky nejlépe splňuje profesionální stroj Husquarna 535 RXT. A proto jsem si ho taky tento týden objednal na internetu se slevou 35% za konečnou cenu vc. dopravy zdarma : 13.875,-kc. Krovinorez přišel v pěkně krabici bez poškození a s kompletním příslušenstvím. Stačilo přimontovat ochrany krýt, rukojetí a strunovou hlavu (obsahovala i strunu) a mohl jsem ho hned vyzkoušet. Musím říct, že v porovnání s tátovým strojem je tohle opravdu dělo, které nejenom, že struna točí záběr průměru 48cm ale má síly na rozdávání a popruh Balance X sedí jako ulity. Celkové jsem velmi spokojený a věřím, že nám bude dlouho sloužit. Dnes si ho vyzkoušela i Kamca a během 1,5 hod. posekla cca 350m2 - na to že to nikdy nedržela v ruce ji to šlo velmi pěkně a určitě časem zvládne daleko víc. Navíc ji moje stará červená kombinéza sluší mnohem víc než mě. 



v prislusenstvi je i tzv. trojzubec
porovnani velikosti

trubka ma prumer 28mm je o 4mm silnejsi




skvely popruh balance x

takto bude snad brzo ulozena v garazi naseho domu
Kamca v akci

trosku to na ni vlaje ale ucel kombineza plni skvele



Technicke parametry:

profesionální stroje Husqvarna
Husqvarna 535Rxt Křovinořez  535 rxt Novinka 
Zdvihový objem válce: 34,6 ccm
Vrtání válce: 38 mm
Zdvih válce: 30,5 mm
Výstupní výkon: 1,6 kW
Maximální otáčky motoru při zatížení: 8400 ot./min.
Maximální doporučené otáčky motoru: 11500 ot./min.
Karburátor: Zama C1Q
Objem palivové nádrže: 0,6 lit
Spotřeba paliva: 480 g/kWh
Systém zapalování: Walbro CD
Rychlost při volnoběhu: 2900 ot./min.
Zapalovací svíčka: Champion RCJ6Y
Mezera mezi elektrodami: 0,5 mm
Vybavení OEM Strunová hlava: T35X M12
OEM Trávní kotouč: Multi 300-3
OEM Nosný popruh: Balance
Hmotnost (bez řezacího zařízení): 6,2 kg
Délka trubky: 1483 mm
Průměr trubky: 28 mm

Husqvarna 535RX je nový křovinořez uvinerzální třídy 35 cm3, konstruován je však pro náročné používání.
Špičkový výkon je docílen díky surové síle, unikátní ergonomii a vysoké odolnosti.
Stroj je vybaven komfortním balíčkem,
který obsahuje antivibrační systém LowVib s komfortními madly rukojetí.