sobota 10. prosince 2016

Náš dům v časopisech

V roce 2012 se náš dům objevil ve dvou číslech časopisu Receptář. V současné době vyšlo nové číslo 6/2016 časopisu Dřevo&stavby, ve kterém je velký článek na pěti stránkách o našem domě. Rád bych poděkoval paní redaktorce Daně Jakoubkové, se kterou jsme dali článek dohromady.  A taky panu Tomáškovi za předchozí články v časopisu Receptář.



5 komentářů:

  1. Dobrý den Petře,
    chtěl bych se zeptat jakou skladbu mají Vaše příčky?

    Děti Vám rostou a roste s nimi i úroveň hluku v rámci jednoho patra?
    Bydlíme v paneláku a hluk lidí jdoucích po schodech je neúnosný, proto už kreslíme...
    Manželka odmítá dřevostavbu s tím, že nám jí vezme vítr nebo shoří...

    Děkuji za odpověď a přeju hodně štěstí, zdraví do Nového roku 2017 a spoustu povedených děl jako je Váš dům. Bohumil Švec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Bohumile,
      Příčky mají různou skladbu. Hlavní příčka která podepírá krov na šírku domu má nosnou část širokou 16cm a je opláštěna ze strany pokoje a koupelny OSB 12mm a na tom je SDK 12,5mm celé je to vyplněné izolační vatou IsoverDomo. Takže zvukově je to uplně super. Taky máme dobře vyřešenou dispozici tak, že dětský pokoj je částečně nad garáží a nad komorou a druhý pokoj nad tech. místností a záchodem, takže pokud tam někdo dupe je mi to "šumafuk" Ložnic od dětských pokojů "izoluje" šatna a koupelna, takže taky super. Pokud jde o manželku,doporučuji ji dát jako povinnou četbu tento blog, její pohled na současné dřevostavby je opravdu úsměvný. Už jsem pár lidí na dřevostavbu přemluvil a pokud vím tak si všichni bydlení velmi pochvalují stejně jako mi.

      Vymazat
  2. Ještě bych měl na Vás jeden dotaz, máte nějak spočítáno kolik reálně propálíte za rok na energiích? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám ted přesné údaje. Vedl jsem jsi podrobné záznamy o výdajích první tři roky, kdy jsem si do grafu zapisoval měsíční spotřebu elektřiny, ale zapoměl jsem si udělat zálohu při instalaci nového oper. systému do notebooku, ale chystám se od nového roku opět psát spotřeby. Každopádně platíme zálohy na elektřinu 1250,-kč a 600kč voda a vychází to tak akorát. V zimě topíme jenom krbem a náklady na palivo jsou za celou zimu cca 600,-kč (nepočítám práci v lese) Stopíme cca 4 prostorové metry dřeva.
      Taky přeju všechno nejlepší do Nového roku a pevné nervy při realizaci vlastního bydlení (budete je potřebovat).

      Vymazat
    2. Děkuji za odpovědi a též cenné informace. Dispozice našeho domu bude taky navržená zhruba tak aby pokoje a ložnice nebyly vedle sebe, což je určitě ideální.

      Zeptám se Vás ještě na jednu věc a to je izolace soklu. Několikrát dokola jsem projel Vaše stránky i fotky a není mi jasné izolování soklu v patě stěny. Vlastně máte polystyren na podlaze vedle stěny a taky polystyren asi 10 cm z venku na vlastní dřevěné konstrukci. Nevadí to něčemu že je vlastně dřevo uzavřené z obou stran polystyrenem? Nevím jestli je to srozumitelné.

      Jaký je Váš názor nadezdít na desku jednou řadou z šalovacích tvárnic (do výšky čisté podlahy) a na to stavět vlastní rámy stěn? Tím bych se vyhnul kotvení stěn skrz hydroizolaci.

      Děkuji Bohumil Švec

      Vymazat